Αρχική Σελίδα / Ήθη και Έθιμα / Έθιμα Λαμπρής
Print this page
Έθιμα Λαμπρής

Σήκωσες:

Την Κυριακή της Απόκρεω μαζεύονται όλοι οι συγγενείς σε κάποιο σπίτι για να «σηκώσουν» μαζί. 

Την Καθαρά Δευτέρα ο κόσμος μαζεύεται στο στάδιο της κοινότητας με τα νηστίσιμα φαγητά του. Εκεί τρώγοντας διασκεδάζουν και «κόβουν την μούττην της Σαρακοστής».

Πάσχα:

Κύριο γνώρισμα του Πάσχα στη Βάσα Κελλακίου είναι η κυπριακή πατροπαράδοτη Φλαούνα. Κάθε οικοκυρά στο χωριό θα ψήσει τις δικές της φλαούνες. 

Όπως σε όλα τα χωριά της Κύπρου έτσι και στη Βάσα Κελλακίου οι νέοι του χωριού φροντίζουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας να μαζέψουν αρκετά ξύλα στην αυλή της εκκλησίας. Τη νύχτα της Ανάστασης του Χριστού τα ξύλα αυτά θα παραδοθούν στις φλόγες της Λαμπρατζιάς για το κάψιμο του Ιούδα.

Παιγνίδια της Λαμπρής:

Τη Κυριακή του Πάσχα γίνεται η διεξαγωγή των παραδοσιακών παιγνιδιών της Λαμπρής συνοδευόμενα με την παραδοσιακή μουσική. Νέοι, νέες, παιδιά, μεσόκοποι και ηλικιωμένοι συναντούνται για να διασκεδάσουν. Όσοι κερδίσουν στα οργανωμένα παιχνίδια, όπως σακκουλοδρομίες, αυγουλλοδρομίες, λικρίν, βραβεύονται από το κοινοτικό συμβούλιο και τον σύνδεσμο αποδήμων. 

Υπάρχει ένα καθαρά Βασιώτικο παιχνίδι, κατά το οποίο όλοι οι διαγωνιζόμενοι βάζουν τα παπούτσια τους σε ένα σωρό και όποιος βρεί το δικό του ζευγάρι πιο γρήγορα, το φορέσει και πάει τρέχοντας στην αρχική του θέση είναι ο νικητής.

Στις 26 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου γίνεται στην κοινότητα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι. Πανηγύρι γίνεται και την 25 ην Μαρτίου στο εξωκλήσι της Παναγίας Βόσιενας. Τέλος Αυγούστου κάθε χρόνου οργανώνεται η μεγάλη ετήσια χοροεσπερίδα της κοινότητας.

 

Designed & Developed by NETinfo Plc