Αρχική Σελίδα / Εκκλησίες / Ξωκκλήσια / Εκκλησία Αγίου Δημητρίου
Print this page
Εκκλησία Αγίου Δημητρίου

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Είναι κτισμένη με πέτρα της περιοχής.

Η αρχική εκκλησία υπολογίζεται ότι κτίστηκε γύρω στο 1830-1840. Η Αγία πρόθεση έχει χαραγμένη την ημερομηνία 1848. Το 1909 λόγω της αύξησης του πληθυσμού της κοινότητας, η εκκλησία επεκτάθηκε περίπου 5 μέτρα στα δυτικά και δημιουργήθηκε και ο γυναικωνίτης ο οποίος είναι ξύλινος. Το 1998 η εκκλησία ανακαινίσθηκε και συντηρήθηκε. Αντικαταστάθηκαν τα παλιά κεραμίδια και οι δοκοί στο υπόστεγο της εισόδου αντικαταστάθηκαν. Ο περίβολος της εκκλησίας πλακοστρώθηκε. 

Το εικονοστάσι της εκκλησίας είναι ξύλινο, σκαλιστό και επικαλυμμένο με χρυσό. Έχει χαραγμένη την χρονολογία 1856. Τα σχέδια του εικονοστασίου απεικονίζουν κληματόφυλλα, σταφύλια, πουλιά και τον δικέφαλο αετό.

Κατά την παράδοση όταν κτιζόταν η εκκλησία, στο χώρο που βρίσκεται το ιερό είχε ένα μεγάλο λίθο. Τότε δεν υπήρχαν τα μέσα για την μετακίνηση του. Δια χάρης τον μετακίνησε ο Άγιος Δημήτριος σε ένα σημείο απόκρημνο στον ποταμό.

Στην πέτρα που μετακίνησε ο Άγιος Δημήτριος υπάρχει και το αγίασμα που είναι ιαματικό.

 

Designed & Developed by NETinfo Plc