Το όμορφο χωριό της Βάσας Κελλακίου βρίσκεται κτισμένο μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο 20 λεπτά βορειοανατολικά της Λεμεσού. Φθάνοντας ο επισκέπτης, αμέσως θα νοιώσει την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του χωριού. Αρχίζοντας την περιδιάβαση του, ο επισκέπτης, μέσα στα πανέμορφα γραφικά δρομάκια της Βάσας, το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσει είναι τους πετρόκτιστους ανθώνες, με πέτρα της περιοχής, φορτωμένους με πανέμορφα εποχιακά λουλούδια. 

Προχωρώντας θα αντικρίσει το πάρκο και το γήπεδο ποδοσφαίρου. Στον χώρο αυτό θα γίνουν και κάποια νέα επεκτατικά έργα, όπως το νέο γραφείο του κοινοτάρχη, το τοπικό ιατρείο, γραφείο του συνδέσμου αποδήμων, γραφικά παραδοσιακά καταλύματα, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να διανυκτερεύσει ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να απολαύσει τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Βάσας.

Πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου, βρίσκεται ένας εξαίσια οργανωμένος εκδρομικός χώρος πνιγμένος στο πράσινο των ευκαλύπτων. Ο εκδρομικός χώρος καταλαμβάνει έκταση τεσσάρων δεκαρίων και γειτνιάζει με διπλό γήπεδο ποδοσφαίρου. Στη δημιουργία του συνέβαλαν το Κοινοτικό Συμβούλιο, η Επαρχιακή Διοίκηση, καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο συγκεκριμένος χώρος από το 2005, μπορεί να φιλοξενήσει περί τους διακόσιους εκδρομείς. Περιλαμβάνει ξύλινα τραπέζια και παγκάκια, λιθόκτιστες βρύσες και ψησταριές, παιχνίδια, όπως κούνιες, τραμπάλα, καθώς και αποχωρητήρια. Πρέπει να σημειωθεί πως ο χώρος έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να μπορεί να δεχτεί επισκέπτες με κινητικά προβλήματα. 

Ακόμη θα γίνει μια γραφική ταβέρνα όπου θα μπορεί να γευτεί την πλούσια παραδοσιακή κουζίνα της Βάσας. Το αμφιθέατρο που θα κτιστεί θα γίνονται όλες οι εκδηλώσεις, όχι μόνο της Βάσας αλλά και άλλων κοινοτήτων. Θα δημιουργηθούν πλακόστρωτα δρομάκια με παγκάκια ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το καταπληκτικό κλίμα της Βάσας ατενίζοντας το όμορφο τοπίο. 

Αν ο επισκέπτης στην περιδιάβαση του διψάσει μπορεί να δροσιστεί και να ξεκουραστεί από τις τέσσερις όμορφες βρύσες που θα βρει στα γραφικά δρομάκια του χωριού. 

Το όνομα Βάσα το πήρε γιατί στα παλιά χρόνια ήταν η βάση οκτώ άλλων χωριών που υπήρχαν στην γύρω περιοχή.Σήμερα δυστυχώς αυτές οι άλλες κοινότητες δεν διασώζονται, εκτός από μερικά ερείπια που υπάρχουν γύρω από το χωριό και μας υποδηλώνουν την ύπαρξη των άλλων χωριών. Το καιρό της Ενετοκρατίας όταν ολόκληρο το νησί μαστιζόταν από τις επιδρομές των βαρβάρων, κάτω από το χωριό υπήρχε μεγάλη σήραγγα που χρησιμοποιόταν για να κρύβονταν τα γυναικόπαιδα.Οι χωριανοί είχαν τους φύλακες - αγγελιοφόρους στην τοποθεσία Δέηση, στην άκρη του χωριού, ώστε μόλις έβλεπαν του βάρβαρους έδιναν το σύνθημα "Βαμβακόσπορος" που μεταδιδόταν δια της φωνής, ώστε να πάρουν το μήνυμα τα γυναικόπαιδα και να τρέξουν στην υπόγεια σήραγγα για να κρυφτούν. Δυστυχώς σήμερα υπάρχει μόνο η είσοδος της σήραγγας. 

Οι κάτοικοι της Βάσας ασχολούνται με την Γεωργία και ειδικά με την καλλιέργεια οσπρίων. Το χώμα της περιοχής είναι έφορο και για αυτό τα όσπρια της περιοχής ξεχωρίζουν για την γεύση τους. 

Πολλοί Βασιώτες υπάρχουν στο εξωτερικό και η κοινότητα της Βάσας θέλοντας να βοηθήσει στον επαναπατρισμό τους, άρχισε είδη την διάθεση των πρώτων οικοπέδων σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές για τους ξενιτεμένους της.

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Την Κυριακή της Ανάστασης γίνονται τα παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής συνοδευόμενα με την παραδοσιακή μουσική. Γίνονται διάφορα παιγνίδια όπως σακκουλοδρομίες, αυγουλλοδρομίες, λιγκρίν κ.λ.π. Υπάρχει ένα καθαρά Βασιώτικο παιγνίδι, τα το οποίο όλοι οι διαγωνιζόμενοι βάζουν τα παπούτσια τους σε ένα σωρό και όποιος βρει το δικό του ζευγάρι ποιο γρήγορα και το φορέσει και πάει τρέχοντας στην αρχική του θέση είναι ο νικητής. Υπάρχει ακόμη και το ρίξιμο του φρέσκου αυγού. Όλοι οι νικητές των παιγνιδιών βραβεύονται από την Κοινότητα και τον σύνδεσμο αποδήμων. 

Στην Βάσα γίνονται επίσης τα γνωστά πανηγύρια του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου), Το πανηγύρι της Παναγίας της Βάσσιενας (25 Μαρτίου) καθώς επίσης και η ετήσια χοροεσπερίδα του χωριού που γίνεται τέλος Αυγούστου.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η εκκλησία της Βάσας Κελλακίου έχει την εξής παράδοση: Όταν θα κτιζόταν η εκκλησία, στο χώρο τον οποίο είναι το ιερό, είχε ένα μεγάλο λίθο που δεν υπήρχαν την τότε εποχή τα σύγχρονα μέσα για να τον χαλάσουν και να τον πετάξουν. Δια χάρης τον μετακίνησε ο Άγιος Δημήτριος σ'ένα σημείο απόκρημνο στον ποταμό. 

Από την πέτρα που μετακίνησε ο Άγιος Δημήτριος υπάρχει και το αγίασμα, που είναι ιαματικό. Όχι ως νερό, αλλά ως λάσπη, πηλός που όταν βάλεις πάνω σου δεν περπατάει, πρέπει να το ξεπλύνεις στον ίδιο τόπο, από το νερό του ποταμού. Ο Άγιoς Δημήτριος ακόμα ήταν προστάτης και του χωριού μας, της νόσου της πανούκλας της λεγόμενης, και τον είδαν πάρα πολλοί άνθρωποι να καταπολεμά αυτή τη νόσο στα χωριά. 

Το πότε κτίστηκε η εκκλησία της Βάσας Κελλακίου δεν είναι βέβαιο. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μια επιγραφή 1848, η οποία δεν γνωρίζουμε αν είναι ακριβής χρονολογία αυτή ή αν ήταν προηγουμένως. Αυτή η ημερομηνία υπάρχει στην Αγία Τράπεζα, στο ιερό και πάνω στο εικονοστάσι.

Έχουμε ένα εξωκλήσι αφιερωμένο στη Παναγία την Βοσιένα. Ο πάππος της πρεσβυτέρας είχε κοπάδι από κατσίκες (αίγες, τσούρες). Έπεσε μια νόσος στο κοπάδι (στα ζώα), που ο δε πάππος της πρεσβυτέρας είπε να κτίσει το εκκλησάκι και να τραβήξει η νόσος. Επίσης σ' αυτό το σημείο, υπάρχει η πέτρα που λέγεται ότι είναι το γαλευτήρι της Παναγίας. Υπάρχει η πέτρα κτισμένη στον τοίχο της εκκλησίας που λένε ότι κατά τη παράδοση έκανε τα χαλούμια η Παναγία, και πολλοί ακούσαμε ψαλμωδίες στο εκκλησάκι χωρίς να έχει άνθρωπο, χωρίς να έχει τίποτα. Ακούσαμε βελάσματα του κοπαδιού χωρίς να έχει κοπάδι, που συνήθως δεν γίνονται αυτά και πολλά άλλα.